Compassie training

Compassie training

Veel mensen willen heel graag een gezonder leven leiden. Deze compassie training geeft meer balans tussen je lichaam, geest en hart. En uiteindelijk meer tevredenheid en geluksmomenten.

Heb je reeds de MBSR gevolgd en wil je meer verdieping op het vlak van een vriendelijker grondhouding naar jezelf en meer evenwicht ervaren in je leven? Dan is deze compassie training zeker aan te bevelen.

Prachtige training

We hebben een prachtig programma ontwikkelt van 5 sessies waarin je energie weer gaat stromen. Waarbij het gaat om balans te vinden. Opnieuw te leren voelen wat je lichaam jou te vertellen en nodig heeft.

Maar je traint ook om je gedachten niet alleen maar te volgen of te geloven. Jouw gedachten zijn geen feiten en jij bent jouw gedachten niet.

Ten slotte leer je om je hart te volgen, waarin je vooral ervaart vriendelijker & liever te zijn voor jezelf! Daaruit volgt dat je beter voor jezelf zult zorgen zodat je dit ook beter kunt doen voor de mensen om je heen.

Het leren luisteren naar de signalen van je lichaam werkt bijzonder helend en beïnvloed jou gezondheid. Bovendien leer om vriendelijker te zijn voor je lichaam maar ook om beter voor je lichaam te zorgen. Dit zijn hele mooie processen tijdens deze compassie training. Tegelijkertijd komt aan bod, wat geef ik mijn lichaam voor voedsel. En ten slotte wat geef ik mijn lichaam voor beweging.

aanmelden

Onze gewoonte

Onze gewoonte is om veel te denken en tevens om ons denken te volgen (vaak automatisch zonder dat we hier bewust van zijn). Tijdens deze training leer je dat je vriendelijk en liefdevol kunt denken over jezelf. Wat inzicht en helderheid geeft over; waarom je doet wat je doet, hoe het kan dat een ongezonde gewoonte steeds terug komt, hoe een negatieve stemming kan ontstaan, enz.

Je leert inzicht te krijgen in dit denkproces maar ook het besef ontluikt zich dat je hierin kunt kiezen. Dat je voor gezond denken kunt kiezen!

Doe je dat waar je blij van wordt?

Doe je dat waar je blij van wordt in het leven? En dan niet zozeer dat je targets en doelen hoeft te halen om blij te worden. Maar meer mag ik hierin falen en ook gewoon mens zijn. Je leert tijdens deze training om liefdevol en vriendelijk te zijn naar jezelf, ook op momenten dat het even niet goed met je gaat. Je leert vertrouwen te hebben dat het leven komt zoals het komt en dat jij hierin mag leren.
Je leert om beter te luisteren naar je hart, je intuïtie en je gevoelens.

Vragen? Neem gerust contact op

"Deze compassie training heeft mij laten inzien dat ik voor mijzelf mag kiezen zonder dat ik mij hierover schuldig voel. Ik luister beter naar wat ik belangrijk vindt en doe veel meer dingen waar ik echt van geniet!"

— J de Jonge

Wat is compassie training/ coaching

Compassie, ook wel mededogen genoemd, is het vermogen om op een vriendelijke manier aanwezig te zijn en open te staan voor pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Heel specifiek wordt er geluisterd naar jouw vraag, waar loop jij tegenaan in het leven. Door alle facetten aandacht te geven, zowel lichaam, mind en waar je hart geraakt wordt. Dit is een duurzame training omdat het je leert te kiezen vriendelijk te zijn voor jezelf ongeacht de omstandigheden!

Wat je leert en de effecten zijn van deze training

 • Je voelt de grenzen van je lichaam.
 • Je leert om meer balans te ervaren en hierdoor kun je gedachten en emoties beter observeren als ‘gebeurtenissen in de mind’.
 • Je zult meer tevredenheid en geluksmomenten ervaren.
 • Je raakt niet meer verstrikt in je gedachten
 • Je stopt met vechten tegen jezelf en je leert de dingen te accepteren zoals ze zijn.
 • Je wordt niet meer meegesleept door je emoties, en als het gebeurt is het minder heftig en sneller voorbij.
 • Je relaties worden betekenisvoller.
 • Je gaat voor jezelf durven kiezen (zonder egoïstische of asociaal te worden).

Praktische zaken

Tijdsinvestering: vijf keer een bijeenkomst van anderhalf uur
Planning: In overleg maken we een geschikte planning, verdeeld over ongeveer 10 á 15 weken.


Tarieven en vergoedingen

- 5 sessies

Individuele Mindfulness training/coaching

€500,- p.p.

prijs is inclusief btw. voor zakelijk €615,-
exclusief locatie en reis kosten.


De tarieven zijn inclusief: lesmateriaal, werkboek, oefeningen mp3 en gebruik van matten. Tevens inclusief koffie & thee tijdens de bijeenkomsten. Exclusief de vergoeding door verzekeraars.

Locaties; Compassie training bied ik aan op de volgende locaties:

 1. Groningen aan de leonard Springerlaan 35 een prachtige plek naast het stadspark
 2. Assen aan de Overcingellaan 17 een prima en fijne plek
 3. Veendam, een fijne praktijk aan huis. (worden geen locatie kosten verrekend)
 4. Bij jou thuis of op je werkplek als hier een geschikte en rustige ruimte beschikbaar is. (worden geen locatie kosten verrekend)


MBSR 8 weekse groepstraining

8 weekse MBSR Mindfulness Based Stress Reduction training voor groepen

MBSR voor wie?

Iedereen die meer in het hier en nu aanwezig wil zijn en open staat voor het verkrijgen van inzicht in eigen patronen en automatische gedachtes. Of omdat je geïnteresseerd bent in mindfulness en dit zelf wilt ervaren.

We volgen het wetenschappelijk onderbouwde MBSR curriculum, precies zoals Jon Kabat-Zinn het in 1979 heeft ontwikkeld. Het programma is zo goed doordacht dat het in de afgelopen veertig jaar nauwelijks is veranderd. Inmiddels worden over de hele wereld MBSR mindfulnesstrainingen gegeven en kun je wel spreken van een mindfulness beweging. Hier leer je wat Jon Kabat-Zinn zo geniaal heeft bedacht.

Je behaalt de beste resultaten als je…

 • Echt wilt dat er iets verandert.
 • Uit je comfort-zone durft te stappen.
 • De bereidheid hebt om naar je eigen denk- en gedragspatronen te kijken.
 • Tijd vrij maakt om te oefenen.
 • Open staat voor iets nieuws.

Dit zijn haalbare doelen!

Mindfulness is geen tovertrucje. Het is een vaardigheid van de mind die je kunt trainen. Net zoals je een nieuwe taal kunt leren of een nieuw instrument kunt leren bespelen. En je hebt er de rest van je leven baat bij.


Wat bereik je met een mindfulness training?

 • Je vindt rust in je hoofd
 • Je kunt je beter focussen en je beter concentreren.
 • Zorgen gaan sneller voorbij en het piekeren wordt een stuk minder.
 • Je gaat weer genieten van de kleine dingen van het leven.
 • Je leert je gedachten en emoties observeren als ‘gebeurtenissen in de mind’.
 • Je raakt niet meer verstrikt in je gedachten, maar kunt ze als ‘dia’s of als bladeren in stromend water’ voorbij laten gaan.
 • Je stopt met vechten tegen jezelf en je leert de dingen te accepteren zoals ze zijn.
 • Je wordt niet meer meegesleept door je emoties, en als het gebeurt is het minder heftig en sneller voorbij.
 • Je relaties worden betekenisvoller.
 • Je wordt creatiever in het bedenken van oplossingen voor ingewikkelde situaties.
Zie agenda

Kortom, je raakt minder snel van slag als dingen niet goed gaan of zoals je had verwacht. Angst, boosheid en verdriet gaan sneller voorbij. Je geniet meer van het leven, van de mensen om je heen en je doet de dingen die jou blij maken en je echt voldoening geven. Daar is het leven toch voor bedoeld?

"Sceptisch als ik was - zo positief was ik na afloop. Deze mindfulness training heeft gezorgd dat ik meer tevreden ben met mijzelf, dat ik accepteer dat ik niet alles kan wat moet en mij daar niet schuldig over voel. Maar ook de aanwezigheid opmerken van je adem en wat dat met je doet"

— Marloes van Schagenloo

Opzet MBSR Mindfulnesstraining Groningen en Drenthe

De training bestaat uit 8 wekelijkse sessies van twee en half uur plus een oefendag. Educatie wordt afgewisseld met oefeningen, het uitwisselen van ervaringen en opbouwende inzichten door zelfreflectie.

De training vindt plaats in een kleine groep van minimaal 6 en maximaal 12 personen.

Elke bijeenkomst heeft een eigen thema en bestaat uit: mindfulness oefeningen, theoretische onderbouwingen en het uitwisselen van ervaringen. Met een geleidelijke opbouw naar de praktische toepassing in het dagelijks leven. Mindfulness is een 'way of living'!

Wat krijg je?

 • 8 sessies van 2½  uur (9:30 – 12:00 uur)
 • Oefendag van zes uur (10:00 – 16:00 uur)
 • Professioneel werkboek van de Radboud Universiteit
 • 8 audiobestanden op USB om thuis mee te oefenen.
 • Professionele begeleiding van een VMBN lid 1 Mindfulnesstrainer
 • De mogelijkheid om tussen de training door telefonisch contact op te nemen
 • Prachtige, rustige en unieke locaties. Waar je echt de mogelijkheid krijgt om mindfulness te beoefenen

 

Onze mind leren kennen

Het leren om aanwezig te zijn als toeschouwer van je mind, zowel je gedachten, je emoties als je reacties op allerlei situaties.

Steeds opmerkzaam zijn hoe vaak je met je mind in het verleden of in de toekomst bent. Veroordeel of analyseer niet wat je waarneemt en maak er geen persoonlijk probleem van. Je ervaart dan iets dat sterker is dan al die dingen die je waarneemt; de stilte, de zwijgende toekijker, het aanwezig 'zijn' in dit moment.

De meest voorkomende redenen om aan een MBSR training deel te nemen

Meer in het NU aanwezig willen zijn. Minder willen piekeren en zorgen maken. Gedachten kunnen loslaten en dingen kunnen accepteren. Grenzen aanvoelen. Beter luisteren naar je lichaam. Meer genieten. Meer rust ervaren. Beter ontspannen. Angstige gedachten kunnen loslaten. Meer zelfvertrouwen krijgen. Makkelijker keuzes kunnen maken. Beter slapen.

Samenwerken met je mind en stoppen met tegen het huidige moment te vechten

Dàt is de reden van jouw stress. Daar kun jij niets aan doen. ‘Your mind is not your fault’. Maar je kunt er wel kiezen om anders met stress om te gaan. Door conditioneringen te doorbreken en in het huidige moment te leven. Waarom niet nu beginnen? Wat heb je te verliezen? Hoeveel ga je winnen?

Wat brengt een Mindfulness Training

Je hebt je leven goed op orde, maar toch kun je er niet van genieten.
Je voelt je opgejaagd door je agenda en je to-do lijst. Je put jezelf uit met al je verantwoordelijkheden en verplichtingen en je hebt last van alle prikkels die de hele dag en soms ook s’ nachts op je afkomen. Je voelt de druk te moeten voldoen aan de verwachtingen van anderen, het altijd maar bereikbaar moeten zijn en je vind het moeilijk voor jezelf te kiezen. En misschien begint je lichaam al te protesteren. Met pijntjes, slecht slapen en vermoeidheid… Je wilt niet uitvallen.

Waar je naar verlangt is rust in je hoofd en rust in je leven.

Je zou willen dat het piekeren, denken aan de dag van morgen, altijd maar doorgaan en zorgen maken een keertje stopt. En dat je even helemaal kunt ontspannen en toekomt aan de dingen die jou echt voldoening geven. Zodat je gezond en gelukkig gaat leven. Het leven is te kort en te waardevol om het zomaar aan je voorbij te laten gaan.

Dat kan echt anders!

Een MBSR Mindfulnesstraining gaat je leren omgaan met al die stressvolle gedachten en emoties. Zodat je rust vindt in je hoofd en kunt voelen wat je lichaam jou vertelt. Dat gaat je helpen goed voor jezelf te zorgen en gezonder en gelukkiger te leven. Maar dat doe je zonder je hoofd te verliezen. Want je moet wel met beide benen op de grond blijven staan.

Het besef dat gedachten geen feiten zijn en dat wij niet onze gedachten zijn, is prachtig! Door dit besef kun je er voor kiezen niet altijd mee te gaan met je denken maar terug te gaan naar het nu, waar alles zich bevindt!! Waarin je jezelf mag welkom heten, precies zoals je bent!

–  Zindel V. Segal –

Effecten van deze mindfulnesstraining kunnen zijn

 • Ervaren van meer balans
 • Effectiever omgaan met stressvolle situaties
 • Afname van klachten zoals slaapproblemen /piekeren / vermoeidheid /gebrek aan concentratie
 • Bewuster en met meer aandacht leven in het NU
 • Op een actieve manier een bijdrage leveren aan je gezondheid
 • Anders leren omgaan met klachten die je bijvoorbeeld ervaart door de overgang of chronische pijnklachten

Aanmelden

Praktische zaken

Het dragen van warme en gemakkelijke kleding is prettig tijdens de training.
De training wordt gegeven op drie prachtige, ruimtelijke en weidse plekken, zie locatie. Bekijk de agenda voor de start van de volgende 8 weekse MBSR training.


Tarieven en vergoedingen

8 weekse MBSR groepstraining

Particulier in een groep € 465,- p.p.

Zakelijk in een groep €615,- p.p.

Voor particulier incl. btw. Exclusief vergoeding verzekeraar.


De tarieven zijn inclusief: lesmateriaal, werkboek en oefeningen mp3.  Tevens inclusief koffie & thee tijdens de bijeenkomsten. De kosten voor een MBSR worden steeds meer door vele verzekeraars vergoed. Van € 100,- tot soms zelfs € 350,- euro.

Je neemt je eigen kussen of mat mee en een fleece dekentje als je dit fijn vindt.

Wanneer je op de navigatie de plaatsnaam  van de locatie plus het adres intoetst, brengt deze jou (als het goed is) naar de juiste locatie. Als dit niet het geval is, laat dan op dat moment de mindfulness al beginnen en neem de tijd om in alle rust en kalmte aan te komen

Aanmelden voor een MBSR training


Opleiding/training tot LVB mindfulness begeleider

Opleiding, training tot LVB Mindfulness begeleider

Voor wie is deze Cursus?

Een cursus waarin jij leert de 8 weekse Mindfulness training te geven aan LVB (Licht Verstandelijke Beperking) cliënten. Zowel uit literatuur, als in de praktijk blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking steeds meer stress ervaren en minder mogelijkheden hebben om met deze stress om te gaan. Mindfulness is zeer effectief voor stress reductie.

De cursus is bedoeld voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs en de welzijnssector, zoals psychologen, trainers, begeleiders en hulpverleners.

Je leert:

 • LVB cliënten te leren om stress te herkennen en te voorkomen.
 • Dat mindfulness cliënten kan helpen om automatische reactiepatronen te herkennen en beter om te gaan met stressvolle gebeurtenissen
 • Je leert de technieken en oefeningen om mensen met een beperking te begeleiden met mindfulness en compassie.
 • Je leert de 8 weekse MBSR te geven aan LVB cliënten, waardoor je hen helpt meer rust en vrijheid te ervaren.

Onderwerpen

Een gedegen cursus waarbij je de basisvaardigheden leert om als begeleider LVB groepen te begeleiden vanuit jouw ervaring met mindfulness.
Tijdens de basiscursus staan de volgende onderwerpen centraal:

 • LVB MBSR – training. Het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) protocol is als basis genomen, waarbij tijdsduur, taalgebruik en groepsgrootte zijn aangepast.
 • Train-de-trainer: bekwamen van de trainersvaardigheden
 • Oefenen met inquiries /vragen/ onderzoek
 • Aandacht voor screening en intake
 • Zorgvuldigheid en toewijding voor familie, netwerk en begeleiding van de cliënt.
 • Kennis over de wetenschappelijke evidentie van deze training.

"Zeer waardevolle opleiding / training waarbij ik zelf stapsgewijs heb geleert om les/training te geven".

— Alette Mulder

Certificaat

De opleiders zijn geregistreerd categorie 1 lid van de Vereniging voor Mindfulnesstrainers Belgie Nederland (VMBN). Na de opleiding krijg je een certificaat en kun je zelf aan de slag als mindfulness-begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking.  Nadien ontvang je je eigen gecreëerde mindfulness werkboek voor LVB cliënten en geluidsopnames, welke je zo hebt aangepast dat deze heel goed aansluit bij jouw cliënten populatie.

Voorwaarden voor deelname

 1. Een voorwaarde voor deelname is dat je zelf de 8 weekse MBSR of de individuele mindfulness training hebt gevolgd.
 2. Een klein groepje deelnemers met een licht verstandelijke beperking les kunnen geven tijdens de cursus.
 3. De cursus tot ‘LVB Mindfulness begeleider’ is op HBO niveau, een opleiding óf werkervaring op hbo niveau wenselijk.

Wat kun je verwachten

Tijdens de cursus zal je ondervinden hoe de LVB training gegeven wordt en je leert stapsgewijs zelf les te geven.

 • Je ontvangt een mindfulness werkboek gespecialiseerd voor LVB cliënten in een ‘word document’ waarbij één van de opdrachten is, deze op maat te maken qua begrijpelijke taal en plaatjes voor jou specifieke doelgroep.
 • Je zult tijdens de cursus zelf in de praktijk de training gaan geven aan een groepje mensen met een verstandelijke beperking (minimaal 2 maximaal 5 deelnemers).
 • De eindopdracht van deze cursus is het schrijven van een zelfreflectie verslag, een LVB mindfulness werkboek inleveren welke je zelf hebt ontwikkelt die binnen de kaders van de 8 weekse MBSR gegrond is en het inleveren van geluidsopnames van de LVB mindfulness training die je zelf hebt ingesproken.

Aanmelden voor de cursus

Praktische zaken

De lesdagen zijn tweewekelijks en vinden plaats op een vrijdag (zie agenda voor alle datums). De locatie is te Froombosch in de provincie Groningen.


Tarieven en vergoedingen

- 6 opleidings dagen

LVB Cursus / Opleiding

€1.275,- incl. btw

Incl. koffie & thee en opleidingsmap plus readers en inclusief locatie kosten
Zakelijk is excl. btw (particulieren worden
vrijgesteld van btw).



MBSR training in één week op Texel

MBSR in één week op Texel

Waarom kiezen voor mindfulness (MBSR) op Texel?

De MBSR op het prachtige Texel in één week te volgen. Je volgt het gehele MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) programma in een week, inclusief de stiltedag.

Waarom:
• Ten eerste omdat je leergierig bent en alles over mindfulness wilt leren.
• Ten tweede omdat je weet dat mindfulness je goed zal doen en de frisse lucht van een eiland ook! De kans om dit heerlijk te combineren.
• Hiernaast voel je geen ruimte om hier thuis mee aan de slag te gaan.
• Bovendien heb je zin om je zintuigen te laten prikkelen en een stiltedag te ervaren op Texel
• Maar ook heb je geen tijd hebt om 8 weken achter elkaar vrij te maken voor een MBSR training.
• Of gewoon omdat je de 8 weekse MBSR wilt herhalen en nogmaals wilt ervaren om zo meer verdieping te ervaren.

Hoe ziet zo'n MBSR week er praktisch uit?

 • De MBSR training is overdag van maandag tot vrijdag van 10:00 uur tot ongeveer 15:00 uur. Zo'n week is intens, ontspannend en diepgaand.
 • Elke dag vinden er twee sessies plaats, één in de ochtend en één in de middag. En op donderdag de stilte dag.
 • Je zult mindfulness leren integreren op het eiland waardoor je nog meer geraakt zult worden door je zintuigen.
 • Je gaat ervaren wat het effect van mindful leven je kan brengen en dit meenemen in je dagelijks leven.
 • Voordien en nadien kun je geheel je eigen pad kiezen. Heerlijk wandelen op het strand, fietsen door het mooie natuurgebied, mindful voor je tent zitten, enz.

Wat is handig om te weten?

 1. Je zorgt zelf voor een fijne accommodatie op Texel. Er zijn voldoende fijne huisjes, hotels of campings om te overnachten.
 2. De lunch wordt op de stilte dag (donderdag) verzorgt en de andere dagen neem je je eigen lunch mee.
 3. Voor het avond eten kun je kiezen uit verschillende heerlijke restaurants op Texel, of zelf koken op je eigen accommodatie.
 4. Je kunt ervoor kiezen om wat langer te blijven op Texel of eerder te komen.
 5. De locatie is in het dorpje; De Waal. Een zeer serene, rustige en idyllische plek. Je kunt met de fiets komen (deze kun je meenemen of huren op het eiland), lopend of met de auto (vrij parkeren).

Vragen? Neem gerust contact op.

De slufter op Texel

Je bent welkom op Texel!

Je krijgt een professioneel werkboek, ontwikkeld door de Radboud Universiteit en een usb-stick met alle oefeningen om dit thuis op te pakken en te integreren in je dagelijks leven.

Helaas komt een mindful leven je niet aanwaaien, je kunt dit wel leren. Waardoor je opmerkt hoe de wind waait op Texel en waardoor je bent waar je bent in plaats van steeds maar in je hoofd bezig te zijn.  Op Texel genieten van het wandelen op het strand voor of na de training, in stilte of met gezelschap. Voel je welkom op Texel!

Praktische zaken

De MBSR training in september op Texel gaan sowieso starten ongeacht hoeveel aanmeldingen!! Voor alle datums, zie agenda. Wat betekend dat je ook vast een accommodatie kunt regelen en over dit issue geen onnodige mind-activiteiten hoeft te hebben. Zoals het vaak stormt op Texel zo loopt het ook vaak storm met de aanmeldingen maar er zijn nog wel een paar plekken vrij! Meld je gerust aan, je bent van harte welkom!


Tarieven en vergoedingen

- 1 week

Individuele Mindfulness training/coaching

€465,- p.p.

De tarieven zijn gelijk aan de 8 weekse MBSR- groepstraining 465,-  euro p.p. (incl. btw, werkmap, mindfulness-oefeningen, lunch op de stiltedag) (excl. vergoeding verzekeraar, de verzekeraar vergoed van €100,- tot 350,-), excl. overnachtingen, diner en heen en terug reis)



Mindful eten & afvallen

Individuele training mindful
eten & afvallen

Voor wie; Mindful eten

Ieder mens heeft een persoonlijke relatie met eten. Mindful eten leert jouw om je relatie met eten te onderzoeken en te verbeteren. Deze training is geschikt voor mensen die hun levensstijl willen verandering.  En tegelijkertijd bewuster willen kiezen voor een gezonder leven. Dit begint altijd met aandacht of terwijl mindfulness.

“Je hoeft niets te laten tijdens deze training “Mindful eten” alleen iets toevoegen en dat is aandacht.”

Opzet van mindful eten

De training omvat vijf sessies. De training is gedeeltelijk gebaseerd op de reguliere MBSR training maar de focus wordt gelegd op eten en eetpatronen. Bewustwording is de eerste stap tot verandering. Je leert beter te luisteren naar je lichaam, waardoor je de lichamelijke signalen (verlangen, honger en verzadiging) beter leert herkennen. Tijdens de training word je uitgenodigd hierbij stil te staan. Stel gerust je vragen.

Sessie 1 & 2 Mindful eten

Je leert tijdens deze training niet alleen meer bewustwording van wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Maar ook kijken we naar jou eetgewoontes en gaat we samen op zoek naar een gebalanceerd eetpatroon en tevens zullen we samen gaan bewegen. Al met al creëer je een nieuwe ‘way of living’ welke duurzaam en blijvend is. Je gaat een nieuw gezond patroon ontwikkelen.

Sessie 3 & 4 Mindful eten

Je leert tijdens deze training een relatie te krijgen met eten die compassievol en vriendelijk is. Inzicht krijgen in wat nu jouw patronen en gewoontes zijn als het voedsel aangaat. Bewustwording van geconditioneerd gedrag en wat het effect hiervan is op jou. Bewustwording van hoe je mind jou kan beïnvloeden en leren dat jij hierin keuzevrijheid hebt.

Sessie 5 Mindful eten

Tevens gaan we veel bewegen tijdens deze training. Niet alleen leer ik je verschillende bewegingsoefeningen maar ook zullen we tijdens twee sessies de wandelschoenen aantrekken en een uur gaan lopen in een prachtig gebied. Waarbij ook mindfulness en opmerkzaamheid een belangrijke rol speelt in het verkrijgen van inzichten en zelfreflectie.

Workshop mindful eten samen met Sarena Solari

Met meer aandacht je gerecht klaar maken en hierna met veel plezier je maaltijd opeten, daadwerkelijk zien, ruiken en proeven wat je eet maakt de maaltijd zoveel fijner!

Meer informatie over de workshop

Workshop mindful koken met Sarena Solari

Samen met je partner of vriendin naar deze workshop waarbij je niet alleen heerlijk leert koken maar ook mindfulness tools mee krijgt om met meer aandacht te eten.

Aanmelden

Effecten van deze mindfulnesstraining zijn

Mindful eten werkt!
De Universiteit van Maastricht heeft in 2012 een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd naar de effecten van de training onder een groep deelnemers aan een training mindful eten. Uit het rapport komen de volgende resultaten naar voren:

  • Vermindering van lichaamsgewicht
  • Deelnemers ervaren minder drang naar eten
  • Eten als reactie op emoties en op externe eetprikkels neemt af
  • Men denkt minder obsessief aan voeding
  • Het gevoel van controle verlies over eetgedrag vermindert
  • Zorgen over lichaamsgewicht en -vorm nemen af

Aanmelden voor training mindful eten

Je hoeft niet minder te eten, maar met aandacht!

Praktische zaken

Tijdsinvestering: vijf keer een bijeenkomst van anderhalf uur. De training is één op één waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke reflectie / inzichten en aandacht.

Planning: In overleg maken we een geschikte planning, verdeeld over ongeveer 10 á 15 weken.


Tarieven en vergoedingen

- 5 sessies

Individuele training Mindful eten & afvallen

€500,- p.p.

prijs is inclusief btw. voor zakelijk €615,-
exclusief btw, locatie en reis kosten


De tarieven zijn inclusief: lesmateriaal, werkboek, oefeningen mp3 en gebruik van matten. Tevens inclusief koffie & thee tijdens de bijeenkomsten. Exclusief de vergoeding door verzekeraars.

Locaties; de training Mindful eten en afvallen bied ik aan op de volgende locaties:

 1. Groningen aan de leonard Springerlaan 35 een prachtige plek naast het stadspark
 2. Assen aan de Overcingellaan 17 een prima en fijne plek
 3. Veendam, een fijne praktijk aan huis. (worden geen locatie kosten verrekend)
 4. Bij jou thuis of op je werkplek als hier een geschikte en rustige ruimte beschikbaar is. (worden geen locatie kosten verrekend)


Individuele of maatjes mindfulness training/coaching

Individuele of Maatjes mindfulness training, coaching

voor beginners en gevorderden...

Waarom kiezen voor een individuele mindfulness training?

Wil je minder stress en gezonder leven?
Wil je ruimte maken voor wat in jouw leven belangrijk is?
Wil je een leven leiden dat bij jou past?
Wil je leren af en toe stil te staan en ruimte te voelen?
Wil je mindfulness meer integreren in je dagelijks leven?
Misschien omdat je even niet bezig wilt zijn met anderen?
Omdat je wilt inzoomen op belangrijke thema’s die jou belemmeren van het leven te genieten?
Wil je af van hardnekkige patronen maar weet je niet hoe en waar te beginnen?

Dan is een individuele mindfulnesstraining misschien wel wat voor jou.

We volgen het MBSR curriculum en maken steeds de link naar jouw dagelijks leven. Door mindfulness oefeningen, reflectie, thuisopdrachten en onze gesprekken maak je op korte termijn grote stappen. Je ontdek je al snel waar de stress in je mind vandaan komt en hoe je daar wijs mee om kunt gaan.

Direct aanmelden

Voor wie?

 • Individuele mindfulness training/coaching is voor degene die liever alleen of met een maatje een traject wil volgen.
 • Voor starters (sessie 1t/m5) en voor gevorderden (sessie 6 t/m 10). Na vijf sessies kun je beslissen of je verder wilt naar mindfulness voor gevorderden.
 • Of als aanvulling na het volgen van de MBSR training (voor gevorderden sessie 6 t/m 15), voor verdieping van het mindfulness proces.

Voordelen van een individueel mindfulness traject

 • Een op jouw afgestemde training op het moment dat het jou uitkomt.
 • Door het één-op-één contact maak je in korte termijn grote stappen.
 • Ik help je jouw gedachten en behoeften onder woorden te brengen.
 • Je krijgt inzicht in jouw persoonlijke situatie:
  je ziet verbanden en krijgt een gevoel van comfort en stabiliteit in deze onzekere tijden.
 • Je gaat leren luisteren naar de signalen van je lichaam.
 • Je leert in een rustige veilige setting en laad je in korte termijn weer op.
 • Je hebt een moment voor jezelf, zonder afleiding van anderen.
 • Sessies worden afgestemd op jouw agenda en zijn flexibel in te plannen

"Waarin de criticus in mij de grootste tegenstander is, heb ik geleerd i.p.v. het gevecht aan te gaan, juist aandacht te besteden aan wat ik belangrijk vind. Hierdoor kwam de criticus op de achtergrond. 'Voed wat je wilt laten groeien'!

– Monique Dijkstra –

Je kunt individuele mindfulness training/ coaching goed gebruiken als je:

Balans zoekt tussen werk en privé. En wilt leren rust te vinden in je hoofd binnen de hectiek van je werk

Hoe kan ik leren meer in het moment te zijn in plaats van me zorgen te maken over de toekomst?

Hoe kom ik van dat gejaagde gevoel af en hoe kan ik die constante stroom van malende gedachten stoppen?

Wat kan ik doen om meer te kunnen ontspannen en genieten van de goeie dingen?

Hoe kan ik mijn grenzen beter voelen en aangeven

Aanmelden

Praktische zaken

Tijdsinvestering: vijf, tien of vijftien keer een bijeenkomst van anderhalf uur
Planning: In overleg maken we een geschikte planning, verdeeld over ongeveer 10 á 20 á 30 weken.


Tarieven en vergoedingen

- 5 sessies

Individuele Mindfulness training/coaching

€500,- p.p.

prijs  is inclusief btw. Voor zakelijk €615,-
exclusief btw, locatie & reis kosten.

Vraag na bij uw verzekering of werkgever voor vergoeding.

Maatjes mindfulness training

€480,- p.p.

prijzen zijn inclusief btw en exclusief vergoeding verzekeraar.


De tarieven zijn inclusief: lesmateriaal, werkboek, oefeningen mp3 en gebruik van matten. Tevens inclusief koffie & thee tijdens de bijeenkomsten. Exclusief de vergoeding door verzekeraars. Locaties; de individuele of maatjes mindfulness training bied ik aan op de volgende plekken. Zie locaties.

 1. Groningen aan de leonard Springerlaan 35 een prachtige plek naast het stadspark
 2. Assen aan de Overcingellaan 17 een prima en fijne plek
 3. Veendam, een fijne praktijk aan huis. (worden geen locatie kosten verrekend)
 4. Bij jou thuis of op je werkplek als hier een geschikte en rustige ruimte beschikbaar is. (worden geen locatie kosten verrekend)


Cognitieve compassie therapie gebaseerd op mindfulness

Cognitieve compassie therapie

training gebaseerd op mindfulness

Voor wie

Ben je klaar met de dagelijkse issues en gestress? Loop je tegen problemen aan die je graag mindful zou willen oplossen thuis of op je werk. Wil je je leven weer op de rit te krijgen? Heb je een mindfulness training gevolgd en ben je op zoek naar verdieping? Omdat je nu echt van die stress af wilt en blijvend tevreden wilt zijn met wat je hebt?

Met dit cognitieve compassie programma vind je de weg naar verandering die werkt! Hoe? Je stopt met vechten tegen jezelf en gaat vriendschap sluiten met je mind. Met als resultaat een gezond en tevreden leven in een wereld die zoveel van je vraagt. Tevens in tijden van een crisis.

Subliem ontwikkelt programma; Cognitieve, compassie therapie - training

In een kort maar krachtig traject van 5 sessies krijg je inzicht in de werking van je mind en wat ervoor zorgt dat je zoveel stress ervaart.

Blinde vlekken en hardnekkige patronen worden zichtbaar. Je gaat steeds beter inzien hoe je wijs kunt omgaan met de worstelingen van je mind en je gaat voelen dat het leven leuker is dan je (gestreste) mind denkt.

Er zijn drie generaties cognitieve therapie ontwikkelt in de afgelopen decennia (zie hieronder voor meer informatie).

Tijdens het ontwikkelen van dit programma cognitieve, compassie therapie/training gebaseerd op mindfulness hebben we de beste theorieën en methodes geïntegreerd van deze drie generaties.

aanmelden

Sessie 1 & 2

De basis is dat je door bewustwording (mindfulness) steeds helderder weet wat jou van slag maakt en je ongemak en stress bezorgt. Door te leren hier met vriendelijkheid en compassie naar te kijken ervaar  je het effect hiervan. Want  met afkeer en weerstand ernaar kijken brengt alleen maar meer afkeer en weerstand. Je leert om bewuster stil te staan bij jou ervaring van het ‘hier en nu’ en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met jou klachten om te gaan. Maar hiernaast gaan we nog een stap verder.

Sessie 3 & 4

Samen gaan we op zoek naar irrationele en niet helpende gedachten. Samen onderzoeken en transformeren we deze in meer gezondere gedachten. Gedachten die jou niet somber, down, onzeker of in de war maken. Dit zijn niet zomaar affinimaties maar specifiek voor jou uitgezocht waarbij je jezelf een nieuw verhaal verteld in je mind. Met als effect dat je meer geluk en gezondheid zult ervaren.

Sessie 5

Je creëert je eigen ‘Heaven on earth”! Door allereerst bewust te zijn van waar jouw ongezonde en niet helpende geconditioneerde gedachten vandaan komen. Dit inzicht geeft veel helderheid over dat wat je wel nodig hebt in het leven. Waarmee je actief aan de slag gaat. Je zult wel actief wat moeten doen, alleen het inzicht hebben is vaak niet voldoende. Maar dit doen met een grondhouding vanuit liefdevolle vriendelijkheid brengt meer tevredenheid in het leven!

Je Krijgt intensieve persoonlijke begeleiding in alle facetten van je leven

 • We gaan samen stap voor stap alle mentale en fysieke obstakels uit de weg ruimen.
 • Je raakt niet meer zo snel uit balans en je wordt weerbaar voor alle stress in deze hectische wereld. Deze cognitieve compassie therapie is een anker voor een duurzaam tevreden leven.
 • Je leert weer hoe je rustig en ontspannen kunt blijven en je gaat de dingen doen die jou gelukkig maken.
 • Een methode waarmee je ieder levensprobleem kunt oplossen.

“Dit programma heeft mij zoveel gebracht en had ik veel eerder moeten doen! Er gebeurt daadwerkelijk een “change in mijn mind” die ik zo lang als last heb ervaren maar waar ik nu niet meer heftig op reageer. Ik voel meer innerlijke rust en veel minder stress”

— J van der Mulder

Hoe creëer je de 'Heaven on earth"

Dit filmpje van 15 minuten (even de tijd nemen om naar te kijken) laat heel duidelijk zien waar de conditionering van ons gedrag vandaan komt. Maar het laat ook zien dat we er zelf wat aan kunnen doen en hiervoor kunnen kiezen. Twee zaken die hierin centraal staan en dat is;

 1. ‘Mindfulness’ of terwijl bewustwording van dat waar je ongemak, je stress, je geluk, je irritatie enz. in ervaart.
 2. En herhalen, herhalen en herhalen van dat wat goed voor je is. Waardoor we kunnen kiezen om een leven te leiden die  ‘Heaven on earth’ creëert.

In mijn cognitieve compassie therapie is dit filmpje een onderdeel van de training waarin verdiepend gekeken wordt naar jou conditioneringen en wat healend voor je is om te herhalen in alle liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf en naar de wereld toe.

Denken, voelen en doen

Denken, voelen en doen hebben meer met elkaar te maken dan je denkt. De manier waarop je denkt heeft invloed op wat je voelt en wat je durft te doen. Cognitieve therapie gebaseerd op mindfulness is gedegen wetenschappelijk onderzocht en blijkt zeer effectief te zijn bij depressie, angst- en paniekklachten. Maar ook zeer helpend bij te veel piekeren, geen rust kunnen vinden, regelmatig down voelen, niet kunnen slapen omdat je teveel denkt, negatief denken, zorgen maken, enz.

Een voorbeeld: twee mensen gaan naar hetzelfde feest. De ene persoon denkt “ik ken er vast helemaal niemand”. De andere persoon denkt: “Leuk, allemaal nieuwe mensen ontmoeten”. De eerste persoon zal zich angstig voelen en gespannen zijn, de tweede persoon zal enthousiast zijn. Precies dezelfde situatie kan bij verschillende mensen verschillende gedachten oproepen. Deze gedachten hebben invloed op hoe mensen zich voelen, wat hun stemming is en hoe zij zich gedragen.

Tijdens deze cognitieve, compassie therapie/training ga jij zelf aan de slag in de situaties die voor jou relevant zijn. Jouw gedachten, gevoelens en gedrag staan centraal. Door deze methode krijg je meer grip op jouw eigen manier van denken. Dit kan je helpen bij de negatieve en niet realistische manier van denken. Je leert als het ware je gedachten, gevoelens en gedrag positief te beïnvloeden door realistischer denken. Dit helpt je om minder somber of angstig te zijn en daardoor kun je actiever, positiever en tevredener in het leven komen te staan.

Wat is cognitieve therapie?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een combinatie van gedragstherapie en interventies die ontwikkeld zijn vanuit de cognitieve psychologie. Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat de manier waarop je denkt invloed heeft op wat je voelt en wat je durft te doen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van onlogische gedachten die er voor zorgen dat je ongewenst gedrag in stand houdt. Cognitieve gedragstherapie richt zich er op deze niet helpende gedachten te veranderen.

DE DRIE GENERATIES GEDRAGSTHERAPIE

De eerste generatie gedragstherapie (ook wel klassieke gedragstherapie) werd ontwikkeld door Pavlov en Skinner en betreft klassieke conditionering. Er wordt gewerkt met reflexen. Voorbeelden hiervan die vandaag-de-dag nog worden toegepast zijn assertiviteitstraining en affirmaties. Het is gebaseerd op herhaling  (misschien ben je bekend met het Pavlov-effect, zie afbeelding hiernaast).

De derde generatie is aandachtgerichte therapie. ACT (Acceptance and Commitment Therapie) en mindfulness MBCT (Mindfulness Based Cognitieve Therapie) zijn de actuele toepassingen van de derde generatie. In tegenstelling tot de tweede generatie, is deze generatie niet gericht op het veranderen van gedachten, gedrag en emoties, maar op het toelaten ervan. Het met vriendelijke aandacht onderzoeken wat er gebeurt in je lichaam en geest leidt tot inzichten, die op hun beurt soms leiden tot ander gedrag. MBCT is een behandeling die meditatietechnieken combineert met cognitieve gedragstherapie. Het is een effectieve behandeling bij mensen met terugkerende down, depressieve, ruminerende klachten maar ook voor andere en mildere klachten, zoals stress, angst, piekeren en alsmaar in een hoge versnelling zitten en het leven beschouwen als één lange ToDo-lijst.

De tweede generatie is cognitieve gedragstherapie; hier wordt de cognitie – kennen of weten – bij de therapie betrokken. De CBT (Cognitieve Behavioral Therapy) van grondlegger Aaron Beck valt hieronder; daarnaast wordt de RET (Rationeel Emotieve Therapie) van Albert Ellis hiertoe gerekend. Het uitgangspunt is dat emoties en gedrag (overtuigingen) veranderd kunnen worden door het veranderen van onderliggende gedachten.

"We geven vaak veel geld uit aan materiële zaken, maar je echte geluk begint in je hoofd. Wanneer je hoofd en hart gaan samenwerken, gaat het leven kloppen. Deze training is zeer waardevol, ik kijk anders naar issues en ervaar ze niet meer zoals voorheen. Zie wat er werkelijk is en herhaal niet meer hetzelfde verhaal in mijn hoofd. Het voelt bevrijdend!"

— W Hermsens

Praktische zaken

Tijdsinvestering: vijf keer een bijeenkomst van anderhalf uur. Het is belangrijk dat je thuis dagelijks drie kwartier besteedt aan de oefeningen. Behandelingen worden individueel aangeboden

Planning: In overleg maken we een geschikte planning, verdeeld over ongeveer 10 á 15 weken.


Tarieven en vergoedingen

- 5 sessies

Cognitieve compassie therapie

€500,- p.p.

prijs inclusief btw. voor zakelijk €615,-
exclusief locatie en reis kosten.


De tarieven zijn inclusief: lesmateriaal, werkboek, oefeningen mp3 en gebruik van matten. Tevens inclusief koffie & thee tijdens de bijeenkomsten. Exclusief de vergoeding door verzekeraars.

Locaties; de cognitieve compassie therapie bied ik aan op de volgende locaties:

 1. Groningen aan de leonard Springerlaan 35 een prachtige plek naast het stadspark
 2. Assen aan de Overcingellaan 17 een prima en fijne plek
 3. Veendam, een fijne praktijk aan huis. (worden geen locatie kosten verrekend)
 4. Bij jou thuis of op je werkplek als hier een geschikte en rustige ruimte beschikbaar is. (worden geen locatie kosten verrekend)


Individuele mindfulness training voor leidinggevenden

Individuele mindfulness training speciaal voor leidinggevenden

Mindfulness werkt!

Topmanagers doen het. Topsporters doen het. Wetenschappers ondersteunen het. Psychiaters en psychologen bevelen het aan. Met deze individuele mindfulness leer je je mind kennen. Bovendien krijg je weer rust in je hoofd en je maakt ruimte voor je gevoel, je hart, je intuïtie of hoe je het ook wilt noemen.

Maar zonder je hoofd te verliezen. Wel met je beide benen op de grond blijven staan. Met aandacht en meer gefocust aanwezig zijn, dat is onder anderen wat deze individuele mindfulness training je zal geven.

Voordelen van een individueel mindfulness traject

Mindfulness (individuele) trainingen dragen bij aan bewezen verbetering in belangrijke processen binnen de organisatie. Met name met betrekking tot; ziekteverzuim verlaging, stressreductie, persoonlijke effectiviteit, verbeterende concentratie vermogen en focus.

aanmelden

Mindfulness heeft positieve effecten op werknemers;

 • Fysiek; Afname van Klachten zoals slaapproblemen, piekeren, vermoeidheid, gebrek aan concentratie.
 • Mentaal; 65% minder kans op een burn-out, ervaren van meer balans en tijd, effectiever omgaan met stressvolle situaties.
 • Sociaal; Ruimte voor sociale contacten, met aandacht luisteren, meer inzicht in eigenheid en het effect hiervan op de ander
 • Bewustzijn; Met meer aandacht leven in het nu, bewust van gedachtepatronen en valkuilen, betere bewustwording van eigen grenzen

"Ik heb zelf veel aan de training gehad en kan iedereen de aanbeveling doen om dit een keer in je leven tot je te nemen. Ik merk nog iedere dag dat ik profijt heb van de training en dat mijn stress niveau sindsdien nog nooit zo laag is geweest."

— N. van Tijn

Individuele Mindfulness training/coaching

Regelmatig is er behoefte aan een individuele mindfulness training. We hebben het programma van de Radboud Universiteit overgenomen gespecialiseerd voor huisartsen, managers, eenling functies. Soms is het de positie binnen het bedrijf de reden voor persoonlijke training (leidinggevende, directeur, manager, wethouder, arts). Anderzijds is er een specifiek vraagstuk waar de training op wordt toegespitst.

Tijdens deze training krijg je extra handvatten die zinvol zijn voor jou en de medewerkers. Welke jouw desondanks een volle agenda, zullen ondersteunen om meer in het moment aanwezig te kunnen zijn.

Trainingen op maat

Zoek je een training die medewerkers helpt om gezond met stress en werkdruk om te gaan? Welke hun functioneren, plezier en vitaliteit versterkt?  Wij geven Mindfulness & Compassie trainingen en coaching aan bedrijven en organisaties. Het uitgangspunt is de wetenschappelijk bewezen ‘MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction)’ training én de werksituatie van de deelnemers. We passen de trainingen aan naar de behoefte en vraag van deelnemers. De trainingen zijn evidence based, no-nonsens en alles behalve zweverig te noemen.

Regelmatig zijn deelnemers verbaast dat ze op korte termijn ontspanning en helderheid van de mind kunnen ervaren.

Vier redenen voor mindfulness in organisaties en bedrijven

Steeds meer professionals zien mindfulness als een effectieve manier om stress te verminderen bij medewerkers. Maar naast stressreductie, zijn er nog meer redenen om een training mindfulness in te zetten.

1. Mindfulness als methode voor duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie

Mindfulness vermindert stress en voorkomt zo uitval. Ook helpt de mindfulness training bij herstel van overspanning en burn-out. Het versterkt bovendien het brein (de prefrontale cortex), waardoor de mentale en emotionele fitheid van de medewerker verbetert. De medewerker wordt zelfbewuster; flexibeler, veerkrachtiger en leert wat hij kan doen om goed en gezond te functioneren.

2. Mindfulness bij een organisatieverandering

Grote veranderingen in een organisatie brengen stress en onrust mee. Het is dan extra belangrijk dat medewerkers goed blijven functioneren, veerkrachtig zijn en plezier houden in hun werk. Mindfulness helpt om meer ontspannen en flexibel om te gaan met veranderende omstandigheden. Juist de eigenschappen die zo belangrijk zijn bij veranderingen worden versterkt, zoals creativiteit, probleemoplossend vermogen, het makkelijker overzicht houden in complexe situaties en prioriteiten stellen.

3. Mindfulness voor management development

Mindfulness versterkt elk Management Development programma. Met mindfulness verbeter je namelijk als leidinggevende op fundamentele wijze je persoonlijke leiderschap en reflectievermogen. Mindfulness helpt bovendien om complexe situaties, ook onder druk, beter te kunnen overzien. Je komt meer in je kracht te staan en kan gezonder omgaan met grenzen. Ook train je met mindfulness om met meer aandacht te communiceren, wat de effectiviteit van gesprekken vergroot.

4. Mindfulness voor het verbeteren van de communicatie en samenwerking

Om goed samen te werken, is het belangrijk dat werknemers reflectief zijn, flexibel en goed communiceren. Mindfulness is een bewezen techniek om deze competenties te ontwikkelen. Daarbij leren medewerkers bij de training mindful luisteren: luisteren met aandacht en nieuwsgierigheid naar elkaar. In veel organisaties zitten mensen vast in hun eigen verhaal en het beeld dat zij van anderen hebben. Ze zijn zich daarvan vaak niet bewust. Met mindfulness leren ze weer echt open staan voor anderen, waardoor de samenwerking verbetert.

Mindfulness | stressreductie

Uit cijfers van de Rijksoverheid (2014) blijkt dat negatieve werkstress een veelvoorkomend probleem is voor medewerkers en daarmee ook organisaties. Uit het onderzoek kwamen onder andere de volgende resultaten naar voren:

 • 1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress/burn-out klachten. Dit betekent 1 miljoen werknemers.
 • 1 op de 3 gevallen van ziekteverzuim is gerelateerd aan werkstress
 • Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) is de nummer 1 beroepsziekte van het land
 • Steeds meer jongeren. Groep van 25-34 jaar stijgt en is momenteel de grootste groep werkstress gerelateerd
 • Langzaam verschuift het zelfs al richting basisschool leeftijden
 • Verzuimduur: gemiddeld 189 dagen

Praktische zaken

Tijdsinvestering: tien keer een bijeenkomst van anderhalf uur
Planning: In overleg maken we een geschikte planning, verdeeld over ongeveer 10 á 20 weken.


Tarieven en vergoedingen

- 10 sessies

Individuele Mindfulness training/coaching

€1230,- p.p.

Prijs inclusief; werkmap, literatuur, mp3 oefeningen & koffie en thee. Exclusief btw., locatie en reis kosten.


De tarieven zijn inclusief: lesmateriaal, werkboek, oefeningen mp3 en gebruik van matten. Tevens inclusief koffie & thee tijdens de bijeenkomsten. Exclusief de vergoeding door verzekeraars.

Locaties; MBSR voor leidinggevenden bied ik aan op de volgende plekken

 1. Groningen aan deleonard Springerlaan 35 een prachtige plek naast het stadspark
 2. Assen aan de Overcingellaan 17een prima en fijne plek.
 3. Veendam, een fijne praktijk aan huis. (worden geen locatie kosten verrekend)
 4.  Jouw eigen werk of thuis plek. (worden geen locatie kosten verrekend)


Mindfulness voor kids individueel

Individuele aandachtstraining
voor kinderen

Aandacht werkt!

De methode “Aandacht werkt” is ontwikkeld door Eline Snel. Naar aanleiding van deze methode heeft zij het boek Stilzitten als een kikker geschreven. Deze aandachtstraining is gebaseerd op de mindfulnesstraining voor volwassenen van Jon Kabat Zinn.

Voor wie

Deze training is geschikt voor je, als je tussen de 5-12 jaar bent met of zonder concentratieproblemen, met of zonder gebrek aan zelfvertrouwen of lichamelijke klachten. Maar ook als het je gewoon fijn lijkt om te leren ontspannen en tot rust te komen ben je van harte welkom.

Neem gerust contact op

Opzet van de individuele training voor kinderen

De training “Aandacht werkt” bestaat uit 5 sessies en wordt individueel gegeven en duurt ongeveer 45 minuten per sessie. Deze training word over het algemeen gegeven in de thuissituatie van het kind.

Neem contact met mij op voor meer informatie of aanvraag van deze training voor kids.

Wat kun je leren?

Door af en toe even stil te staan bij hoe jij je nu voelt, zal je heel veel nieuwe dingen over je lichaam en de wereld van je gedachten leren. Dit kan je helpen om anders met moeilijke situaties om te gaan, rust in je hoofd te krijgen wanneer het je even te veel wordt bij spannende dingen waarover je erg kan piekeren zoals bijvoorbeeld een spreekbeurt. Door de methode “Aandacht werkt” wil ik jou leren om hiermee om te gaan.

Thema's

Hierin gaan we je leren wat mindfulness is en hoe je het kunt toepassen in je leven. Door middel van ademhalingsoefeningen, concentratieoefeningen en af toe wat bewegingsoefeningen ga jij leren:

 • je aandacht te richten en te verplaatsen;
 • waarnemen zonder te oordelen of altijd te hoeven reageren;
 • om te gaan met de drukte in je hoofd of in je lichaam op de momenten dat ze er zijn;
 • het erkennen van lastige gevoelens (bijvoorbeeld angst, verdriet, schaamte, boosheid, woede of somberheid) of gedachtes zonder ze steeds te hoeven wegstoppen; Leren en weten dat deze gevoelens er mogen zijn;
 • aardig te zijn voor jezelf.

Effecten van deze aandachtstraining kunnen zijn

Beter kunnen concentreren (bij je aandacht blijven) / Dat dingen vanzelf goed komen (minder piekeren) / Meer rust in hoofd en lichaam te ontwikkelen / Gevoelens te leren kennen / Niet op alles meer te hoeven reageren / Vriendelijker te zijn voor zichzelf en anderen / Beter om te gaan met sombere buien en angstgevoelens en wetend dat dit er mag zijn.

Praktische zaken

Tijdsinvestering: Vijf keer een bijeenkomst van anderhalf uur (inclusief vooroverleg en na evaluatie met ouders)
Planning: In overleg maken we een geschikte planning, verdeeld over ongeveer 10 weken.


Tarieven en vergoedingen

- 5 sessies

Individuele Mindfulness training/coaching

€500,- p.p.

prijs inclusief btw. en exclusief locatie en reiskosten
en exclusief vergoeding verzekeraar


De tarieven zijn inclusief: lesmateriaal, werkboek. Tevens inclusief koffie & thee tijdens de bijeenkomsten. Exclusief de vergoeding door verzekeraars.

We starten allereerst met een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek.

Locaties; in overleg word een geschikte locatie besproken afhankelijk van jullie woon/werkplek. De individuele mindfulness training voor kinderen bied ik aan op de volgende locaties:

 1. Groningen aan de leonard Springerlaan 35 een prachtige plek naast het stadspark
 2. Assen aan de Overcingellaan 17 een prima en fijne plek
 3. Veendam, een fijne praktijk aan huis.
 4. Bij jou thuis of op je werkplek als hier een geschikte en rustige ruimte beschikbaar is. (worden geen locatie kosten verrekend)